perjantai 13. syyskuuta 2019

Biopusseista ja matoadoptiosta



HEI-HAU KAIKILLE! Ensiksikin tärkeää asiaa biojätepusseista! 
Meillä kotona syntyy jonkin verran biojätettä, vaikka saankin välillä herkutella ruuantähteillä, nams. Loput biojätteet laitetaan keräysastiaan. Mutta millainen pussi on biojätteelle paras?

Paperipussit ovat paras vaihtoehto, koska paperi mätänee ja hajoaa. Paperipussin voi tehdä itsekin sanomalehdestä, taitteluohje on ohessa. Toiseksi paras on läpinäkyvä muovipussi. Kyllä, luit aivan oikein, muovipussi esimerkiksi hedelmä- tai leipäpussi! Viimeisin ja huonoin vaihtoehto on biohajoava pussi. 

Paperipussi sopii parhaiten biojätteen pakkaamiseen.

Paperipussin voi tehdä itse. 




Läpinäkyvä muovipussi on parempi vaihtoehto kuin biohajoava pussi.

Miksiköhän näin? 

Nykyään Ekokympin toimialueella kerättävä biojäte kuljetetaan ensin Majasaaren jätekeskuksen välivarastoon ja sieltä sitten Ouluun biokaasulaitokselle mädätettäväksi. Gasum Oy tuottaa biokaasua, jota voidaan käyttää ajoneuvojen polttoaineena. Mieti, autot kulkee pierulla! Harmi, kun ei tankkauspistettä vielä ole Kainuussa. 

Biojätteet voi viedä keräysastiaan ilman pussiakin, kunhan siinä pihan keräyastiassa on varmasti sisäsäkki.

VUH, toisena tärkeänä asiana haluan kertoa teille ihmeellisestä matojen maailmasta, Toimistollamme on matokompostori, joka kuhisee tunkiolieroja. Matokompostorin käyttäminen on hyvä aloittaa syksyllä, jotta se talvella vetää jo kunnolla biojätettä. Talvella matokompostori voi jopa korvata lämpökompostorin, joka usein jäätyy kovilla pakkasilla. Tää on myös halvin vaihtoehto biojätteen käsittelylle kotona. Itse tehty kompostori on jopa ilmainen, jos kotoa löytyy valmiiksi kaksi sankoa.

Tunkiolierot tykkäävät kasviperäisistä ruuantähteistä. Liha, kala ja maitotuotteet voivat alkaa haisemaan, eivätkä madot edes niistä tykkää. Mutta minä tykkään, mulle voi antaa ne! Aika ajoin kompostorista kerätään multa pois. Lisää ohjeita löytyy nettisivulta.

Hau-hauskaa! Ihme laitos tuo! Madot syövät ruuantähteet ja kakkivat multaa!

Ekokymppi antaa maksutta tunkiolieroja, jos haluat perustaa oman matokompostorin. Sovi treffit meidän neuvojien kanssa ja tule käymään! Meiliosoitteemme on info@ekokymppi.fi ja käyntiosoitteemme on Viestitie 2, ja palvelemme arkisin 9-15.

Lierot ovat helppohoitoisia kotieläimiä, ja niitä on hauska tutkiskella (ja nuuhkia)!





 @Lajittelukoira

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti