torstai 3. lokakuuta 2019

Lajittelukoira opastaa muoviroskien kanssa

Hei-Hau taas! Tässä blogissani kerron muovijätteiden lajittelusta. Muoviroskia ja varsinkin pakkauksia kertyy paljon kodin roska-astiaan, koska suurin osa elintarvikkeista on pakattu muoviin. Omistajani / palvelijani / kokkini ostaa minulle jauhelihaa ja siitäkin mokomasta jää aina muovirasia jäljelle.

Muovipakkauksia ovat siis elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, muovipullot ja muovikanisterit, muovikassit, -pussit ja -kääreet, styroksipakkaukset ja pesuaine- ja shampoopullot. Laita korkit, kannet ja pumppuosat irrallaan pakkauksista. Myös mustat muovipakkaukset ja biohajoavat muovit saa laittaa keräykseen.

Vaarallisten jätteiden pakkauksia ja PVC-muovia ei saa laittaa keräykseen, vaan ne ovat sekajätettä.

Mulla on tapana haistella, onko kyseessä MUOVIPAKKAUS vai MUU MUOVIJÄTE.  Nuuh, tässä mun haisteluvideo:



Kun olen tunnistanut muovipakkaukset, huolehdin siitä että laitan ne keräykseen puhtaina. Ei tarvii tiskata, vaan pyyhkäisy, huuhtaisu tai nuolaisu riittää. Slurps, tässä mun nuoleskeluvideoni:



Ja näin muovipakkaukset ovat valmiina kuljetukseen Rinki-ekopisteelle muovinkeräykseen. Taikka jos asut taloyhtiössä, sulla on pihalla omakin muovipakkausten keräys. Ja voihan sellaisen laittaa myös omakotiasukas. 

Lisäksi muovipakkauksia voi viedä Ekokympin lajitteluasemalle ja jätekeskukseen.






Tiesitkö, että kahvipaketit ja sipsipussit saa alumiinipinnoitteesta huolimatta laittaa muovipakkausten keräykseen? Kuin myös lääkkeiden läpipainopakkaukset. 
Nää muoviroskat ovat sekajätettä.


Lajitteluohjeita ja lisätietoa löytyy myös Ekokympin nettisivulta ja Suomen Uusiomuovin nettisivulta.

Muovipakkauksista valmistetaan uusiomuovia kuten kukkaruukkuja, sankoja ja vateja. Muut muoviroskat poltetaan sekajätteenä ja niistä saadaan energiaa.

Hauh! Muovinkierrätys on siisti juttu, vai mitä?

@Lajittelukoira

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti