Minullakin lämpökompostori jäätyy. Leudoilla talvi-ilmoilla sen toiminta jatkuu, mutta kun lähestytään -20 astetta, alkaa jähmettyminen. Syynä on vähäinen biojätteen määrä (2 hlöä) ja lämpökompostorin huono kansi. Kun kannen aukaisee, se ei pakkasella mene enää tiivisti kiinni. Kompostista tuleva höyry tiivistyy heti kanteen. Tähän olen kehitellyt kaikenlaista konstia. Olen laittanut pyyhkeen kannen päälle, ettei siihen sataisi lunta. Silti kansi ei mene kunnolla kiinni biojätteen laiton jälkeen. Olen rapsutellut jäätä ja lämpimällä vedellä sulatellut kannen ja kompostorin yhtymäkohtaa. Sitten hankin bokashi-kompostorin ja annoin lämpökompostorin olla.
Bokashi on pieni sisäkompostori, jota voi käyttää ympäri vuoden. Se mahtuu vaikka penkin alle. Minä käytän sitä, kun lämpökompostori jäätyy talvella. Biojäteastia olisi hyvä pitää tiskipöydällä, että sen muistaa joka päivä laittaa bokashi-kompostoriin. Tämä siksi, että biojäte on hyvä paloitella pienemmäksi. Muutaman päivän biojäteannos on jo vähän työläämpi laittaa bokashi-kompostoriin, kun kaikki biojäte on mennyt jo sekaisin. Biojätteen ollessa tuoretta, työ on helpompaa. Olen laittanut kaikenlaista biojätettä bokashi-kompostoriin, kahvinporoista kalaan. Biojätteen päälle ripottelen lisäksi bokashirouhetta.
Meillä bokashi täyttyy noin kolmessa viikossa. Bokashi-kompostoripakettiin kuuluu myös toinen sanko, jota aletaan täyttää, kun ensimmäinen sanko on täysi. Minulla on ostobokashi, sen voi toki tehdä itsekin. Tiivis kansi estää hajujen leviämisen, tosin biojäte astiassa ei haise. Hajun aiheuttaa enemmänkin sekaan laitettava bokashirouhe, joka koostuu erilaisista mikrobeista. Kyseessä on maitohappokäyminen. Kun bokashi-kompostori on täysi, se jätetään hapattumaan eli fermentoitumaan. Kansi pidetään tiiviisti kiinni kahden seuraavan viikon ajan. Sankon alaosassa on hana, josta pitää muistaa ottaa nestettä pois lähes joka päivä.
Biojätteen kerääminen ja sen fermentoituminen kestää yhteensä viisi viikkoa. Näin syntyy bokashia, joka olisi tarkoitus sekoittaa multaan, mutta minä kaadan sen sellaisenaan lämpökompostoriin. Yleensä valmis bokashi saa lämpökompostoriin eloa aikaan ja se lähtee käyntiin. Minusta kompostointi on niin hyvä asia, että sen eteen kannattaa tehdä töitä. Kaiken lisäksi on mielenkiintoista saada uusi pienoisekosysteemi toimimaan. Kompostori on monen eliön koti.
Lisätietoja: fi.wikipedia.org/wiki/Bokashi, takalaiska.blogspot.fi/2016/01/bokashi-paivakirjani-osa-4-talvi-ja.html, http://www.bokashigarden.fi/bokashin-abc
Biojätteen kerääminen ja sen fermentoituminen kestää yhteensä viisi viikkoa. Näin syntyy bokashia, joka olisi tarkoitus sekoittaa multaan, mutta minä kaadan sen sellaisenaan lämpökompostoriin. Yleensä valmis bokashi saa lämpökompostoriin eloa aikaan ja se lähtee käyntiin. Minusta kompostointi on niin hyvä asia, että sen eteen kannattaa tehdä töitä. Kaiken lisäksi on mielenkiintoista saada uusi pienoisekosysteemi toimimaan. Kompostori on monen eliön koti.
Bokashi-kompostorin voi rakentaa itsekin |
@Anu Koskela
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti