maanantai 9. tammikuuta 2017

Purkkirivistö upea ja suuri, koristaa kirjaston vitriiniä juuri!


Onko sinulla tullut joskus eteen tilanne, että purukumi on suussa ja siitä pitäisi päästä äkkiä eroon? Eikä tietenkään ole näköpiirissä mitään paikkaa mihin sen äkkiä laittaisi. Itse en pysty heittämään purukumia ulkona maahan, koska se on ikävän näköinen ja kaiken lisäksi koirat ja muutkin eläimet saattavat pistää sen poskeensa ikävin seurauksin. Joskus apu löytyy nenäliinasta, johon voi purukumin kietaista. Sitten kun tulee tarve nenäliinalle vuotavan nenän takia, siinä onkin epämääräisen näköinen kokkare valmiina. No, nyt minulla on käytössäni miniroskis ja olen todennut sen tosi käteväksi purukumiroskikseksi. Itse en polta tupakkaa, mutta tupakantumpeillekaan ei näytä olevan tarpeeksi roskakoreja. Miniroskis sopii myös tupakoitsijalle: laita tupakantumppi miniroskikseen, korkki napakasti kiinni ja luonto kiittää!

MIKÄ IHMEEN MINIROSKIS?

Miniroskis on alun perin diabeetikoiden mittaliuskapurkki, joka tuunataan erilaisilla tarroilla kauniiksi. Miniroskis mahtuu taskuun ja siihen voi laittaa tupakantumppeja, purukumeja ja muuta pientä roskaa. Miniroskikseen savuamaan jäänyt tupakantumppi sammuu pian, kun korkki napsahtaa kiinni. Miniroskista voi käyttää aina uudestaan ja uudestaan tyhjentämisen jälkeen.

ROSKA PÄIVÄSSÄ –LIIKE

Roska päivässä –liikkeen perustajan Tuula-Maria Ahosen ajatuksena on, että jokainen meistä voi vaikuttaa roskaamisen vähentämiseen. Jokainen voi noukkia maasta vaikkapa vain sen yhden roskan päivässä, ja tuloksena on roskattomampi ympäristö. On selvää, että siistiä ympäristöä ei roskata niin herkästi kuin valmiiksi sotkuista. Miniroskis on keskeinen osa Roska päivässä –liikettä. Se toimii ennaltaehkäisevästi: roskia ei tule edes heitettyä ympäristöön.

MINIROSKIS -PROJEKTI

Kestävä kehitys tarkoittaa Ekokympin näkökulmasta sitä, että luonnonvaroja täytyy säästää kierrättämällä niitä. Näin vähennetään myös jätekuormaa ja estetään siltä osin ympäristöongelmia. Jätteen lajittelu on yksi tapa edistää kestävää kehitystä. Kotona tehdyn lajittelun ansiosta suuri osa jätteestä pääsee kierrätykseen ja loput muuhun hyötykäyttöön, kuten energiaksi. Kaikkeen liittyy myös pyrkimys siistiin ja saasteettomaan ympäristöön. Miniroskis –projektia aloimme suunnitella jo keväällä 2016. Mietimme yhteistyökumppaneita ja yhteistyön organisointia. Purkkien lahjoittajina olivat luonnollisesti diabeetikot ja sopiviksi purkkien keräyspaikoiksi valikoituivat Lehtikankaan apteekki, Kajaanin seudun diabetesyhdistyksen toimisto Tutun tuvalla sekä Kainuun soten kansanterveyshoitajat Kajaanin pääterveysasemalla. Lisäksi Ekokympin toimistoon sai tuoda purkkeja. Purkkien kaunistajat löytyivät Kajaanin lukion kuvataiteen opiskelijoista. Purkkien keräys jatkuu edelleen.


MINIROSKIKSESSA ON IDEAA  

Miniroskikseen kulminoituu useita eri ajatuksia. Miniroskiksen avulla pidetään huolta yhteisestä ympäristöstämme. Tupakantumpit ja purukumit eivät ensiksikään näytä kadulla kovin miellyttäviltä. Toisekseen ne aiheuttavat ikäviä seurauksia. Pienet lapset ja eläimet saattavat syödä niitä ja seurauksena voi olla myrkytysoireita, erityisesti tupakantumpin osalta. Tupakantumppi sisältää useita myrkyllisiä ainesosia. Se ei maadu kunnolla, vaan se hajoaa pienen pieniin osiin ja kulkeutuu myrkkyineen useimmiten vesistöön. Sitä kautta myrkyt joutuvat kaloihin sekä lintuihin ja jossakin vaiheessa myös ihmiseen. Tupakantumppeja syydetään ympäristöön Suomessakin miljoonia kappaleita vuodessa.

Miniroskisten jakaminen tupakoitsijoille ei tarkoita sitä, että annetaan lupa polttaa tupakkaa. Päinvastoin, miniroskisten avulla tupakanpoltto tehdään näkyväksi ja siitä tehdään ympäristöongelma. Ympäristöongelma, joka on todellinen vaara myös tupakanpolttajalle ja hänen elimistölleen.

Miniroskis kertoo myös kierrätyksestä. Diabeetikoiden mittaliuskapurkit joutuisivat polttoon ilman miniroskiksen ideaa. Mittaliuskapurkki käytetään uudelleen, siitä tehdään persoonallinen ja se jaetaan uusille omistajille. Samaa miniroskista voi käyttää uudelleen, sisältö tyhjennetään sekajätteeseen. Miniroskisprojektia on tehty yhdessä. Yhdessä tekeminen on arvokasta, ja kun kaiken lisäksi eri toimijoiden välillä ei synny taloudellista hyötyä, voidaan puhua todellisesta jakamistaloudesta ja yhteisen hyvän edistämisestä. Hyvä kiertää.

Miniroskis tuo käyttäjälle iloa myös taiteen muodossa. Kajaanin pääkirjaston ala-aulaan avataan 10.1.2017 miniroskiksista ja sen tekijöistä näyttely ”Miniroskis – kierrätä kauniisti”.


Tervetuloa näyttelyn avajaisiin tiistaina 10.1.17 klo 12.00!

Tuunattuja purkkeja


@Anu Koskela

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti