torstai 10. marraskuuta 2016

Jäte onkin ARVOKASTA!

Jätteiden huolellisella lajittelulla voi säästää rahaa. Jäte on muuttunut roskasta arvokkaaksi raaka-aineeksi.

Kun lajittelu tehdään jo kotona oikein, eri jätelajikkeet päätyvät Ekokympin kautta jatkokäsittelyyn teollisuuteen tai energiatuotantoon. Huonosti lajiteltu jäte aiheuttaa jatkokäsittelyssä ongelmia ja lisäkustannuksia, jotka tulevat viime kädessä kuntalaisen maksettaviksi.

Kaatopaikasta kiertotalouteen
Perinteistä kaatopaikkaa ei enää ole. Eri jätelajit käsitellään ja hyödynnetään Ekokympin ylläpitämässä Majasaaren jätekeskuksessa, joka sijaitsee Kajaanin Kivimäessä.

Esimerkiksi kainuulaisten biojätteestä tehdään kompostimultaa ja energiajätteestä kierrätyspolttoainetta energialaitosten käyttöön. Kuntalasista, kuten ikkunoista, peileistä ja juomalaseista saadaan maarakennuksen korvikeainetta, jota voidaan käyttää tierakenteissa.

Paperi ja kartonki päätyvät uusiopaperiksi sekä vessa- ja talouspaperirullien hylsyiksi ja lajitellut metallit uusiksi metalliraaka-aineiksi.

Sekajätepussien päätepiste on Leppävirralla toimiva Riikinvoiman ekovoimalaitos, jossa Ekokymppi on osakkaana. Siellä tuotetaan kaukolämpöä varkautelaisille ja sähköä jopa valtakunnallisesti.

Lajittelussa menty suuria harppauksia eteenpäin, mutta tekemistä riittää vielä

Ekokympin tekemien tutkimusten mukaan kotitalouksien sekajätepussien sisällöstä noin 30 prosenttia on lajiteltu oikein. Biojäte on suurin väärin lajiteltu jäte, vaikka se on jätehuoltomääräyksessä velvotettu keräämään erilleen jo vuodesta 2003 lähtien. Asenteet eivät muutu helposti.

Nyt jätehuoltoon on lanseerattu kiertotalouden toimintamalli, joka tekee jätteiden lajittelusta tärkeämpää kuin koskaan. Kiertotaloudella tarkoitetaan materiaalien kierrätystä uudelleen käyttöön niin, ettei jätettä synny. Samalla pyritään minimoimaan kierrosta poistuvan jätteen määrä.

Jokainen kuntalainen tekee kotona tärkeitä ratkaisuja onnistuneen jätehuollon kannalta. Jos laitat vaikkapa paperinkeräysastiaan sekajätepussin, koko paperierä menee hukkaan eikä sitä voi käyttää raaka-aineena.

Kuntalaisten on helppo saada jätetietoa niin puhelimen, sähköpostin kuin Ekokympin nettisivuille avatun chat-toiminnonkin kautta. Oravamaskotti Kurre Kainuulaisen tietoiskuineen löytää Facebookista ja YouTubesta. Ja toisesta blogista: Kurrenkerho.

Maksutonta jäteneuvontaa voi tilata jopa omaan jätekatokseen. Jätekatosneuvonnassa katsotaan, mitä taloyhtiön jätteet ovat ja miten ne lajitellaan.


Puujätteet ("Rakennuspuutavara") haketetaan jätekeskuksessa ja toimitetaan energiakäyttöön sekä biokompostin seosaineeksi.

Siiloihin kerätyt pakkauslasit (vasemmalla) päätyvät mm. Englantiin uusiolasin valmistukseen ja muu lasimateriaali kuten keramiikka ja posliinipytyt käytetään paikallisesti maanrakentamisessa.

Neuvojat Sari ja Anu metallilavan äärellä

Majasaaren jätekeskukseen voi tuoda maksutta myös auton renkaita. 

@Ekokympin viestintätiimi: Marjut, Anu ja Sari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti