tiistai 10. joulukuuta 2019

Lajittelu on HAU-hauskaa!



Hei-hau, nyt tulee vuoden viimeinen blogi. Se pitää sisällään pahvista ja metallista asiaa.

Olen pohtinut sitä, mitkä jätteet kuuluvat metallinkeräykseen. Ne on nääs hyvin tärkeää lajitella, etteivät metallit joudu sekajätteen mukana polttolaitokseen. Metallihan ei pala, as you know. Mutta tämähän helppoa kuin heinänteko: metallinkeräykseen saa laittaa metallipurkit, -korkit ja kannet, alumiinifoliot, tuikkujen kuoret, tyhjät maalipurkit, kattilat ja aterimet. Eli kaikki metalliset jätteet. Eikä haittaa, vaikka niissä olisi vähän muutakin ainetta.



Joskus metallia voi olla vaikea tunnistaa. Jugurttipurkin kannet ovat kinkkisiä tapauksia - ovatko ne muovia vai metallia? Noh, metallisen kannen tunnistat puristamalla sen ryttyyn, mutta jos kansi säilyttää muotonsa, se on muovipakkaus.




Voi mahdoton, miten paljon pahvijätettä. Pahvit ja kartogit vievät paljon tilaa niin kodin lajittelukopassa kuin pihan keräysastiassa tai Rinki-ekopisteellä. Tilaa säästyy, kun litistelet pahvilaatikot ja muutkin kartsat. Mun vinkki on, että tiivistä pienet kartonkiroskat esimerkiksi maitopurkkiin.

Vuh, maitopurkkiin mahtuu yllättävän paljon kartonkia. Hauskaa!





Kartonginkeräykseen kuuluvia jätteitä

Välillä mua masentaa, kun joulu lähestyy ja jätteen määrä lisääntyy melkoisesti lahjahumun keskellä. Olen miettinyt, onko ikinä tai missään olemassa jätteetöntä elämää. Eipä taida olla.





Onneksi kuitenkin jokainen meistä voi vaikuttaa siihen, että roskaa syntyy vähemmän. Ihan omilla päivittäisillä valinnoilla voimme siihen vaikuttaa. Siitä kerroinkin edellisessä blogissani.
Ja onneksi on kiertotalous, joka tarkoittaa sitä, että tuotteita käytetään uudelleen ja jätemateriaalit kiertävät ja ne saavat uuden elämän. Kiertotalouden onnistuminen edellyttää kuitenkin lajittelua!

Itse asiassa lajittelu on ihan hauskaa. Välillä toimin kotonamme lajittelun valvojana, ja ilokseni voin todeta, että isäntänikin osaa ne hommat melko hyvin.



Hauskaa lajittelun loppuvuotta!

@Lajittelukoira

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti