perjantai 18. toukokuuta 2018

LASI- JA METALLIJÄTE SAMAAN JÄTEASTIAAN -merkittävää hyötyä taloyhtiöiden jätekatoksessa





Heinäkuun alussa uudet jätehuoltomääräykset astuvat voimaan. Määräyksissä velvoitetaan niitä kiinteistöjä, joissa on huoneistoja neljä tai enemmän, keräämään kiinteistökohtaisesti seitsemää eri jätelajia: sekajäte, biojäte, muovipakkaukset, kartonki, lasi, metalli ja paperi. Tämä vaatimus pakottaa taloyhtiöt pohtimaan jätekatoksiensa toimivuutta ja käytettävyyttä. Jätemäärä ei muutu, joten tyhjennysvälejä ja astiakokoja tarkastelemalla löytyy varmasti vaatimukset täyttävä ratkaisu.


Lasi ja metallijäte voidaan taloyhtiöissä laittaa samaan jäteastiaan

Ekokymppi ja Kajaanin Romu tekevät yhteistyötä jätteiden käsittelyssä. Kajaanin Romun nykyaikaisella käsittelylinjastolla on mahdollisuus käsitellä jätemassasta erilleen lasi ja metalli. Kun tämä prosessi onnistuu, voidaan kiinteistöllä kerätä lasi- ja metallijäte samaan jäteastiaan. Tällä yhdistämisellä saadaan hyödynnettyä jätekatoksen tilaa tehokkaammin ja voi olla, että mahdollisuuden vuoksi ei tarvita jätekatoslaajennuksia, vaikka kerättäviä jätelajeja tulee enemmän kuin aikaisemmin. Jäteastioiden tyhjennyksistä on aina sovittava oman jätehuoltourakoitsijan kanssa. 


Keräysastiaan voi laittaa esimerkiksi lasiastiat,
keramiikkajätteet ja pienet metalliset jätteet

Pakkauslasi ja -metalli ovat tuottajavastuun alaisia jätteitä ja niitä kerätään tuottajayhteisöjen ohjeiden mukaisesti Rinki-ekopisteellä. Sinne ei siis saa toimittaa muuta kuin pakkausmateriaaleja. Eli esimerkiksi keramiikka, tasolasit ja lasiastiat on kerättävä kiinteistöllä olevaan jäteastiaan. Ekokympin käsittelyissä pakkauslasista ei ole haittaa, vaikka se kerätään kiinteistön jäteastiaan. Kiinteistön omaan lasi- ja metalliastiaan voi kerätä myös pakkauksia, jos Rinki-ekopiste ei ole saavutettavissa. Sama koskee myös metallijätettä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että Rinki-ekopisteen käyttö on maksutonta ja pakkauksien vieminen sinne säästää jätehuollon kustannuksissa. Kiinteistön omasta jäteastiasta peritään ainakin kuljetusmaksu.


Lisätietoja:

Marjut Kinnunen, asiakaspalvelupäällikkö
p. 044 7100 120, marjut.kinnunen@ekokymppi.fi

Jukka Oikarinen, toimitusjohtaja
p. 044 7100 070, jukka.oikarinen@ekokymppi.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti