torstai 29. elokuuta 2024

Tervehdys vieraslajiprojektilta!

Vieraslajit Veks-projekti jatkuu isompana ja parempana kuin koskaan! Ekokympin hallinnoima projekti rahoitetaan kuntien omarahoituksen ja Ekokympin panostuksen lisäksi Euroopan unionin maaseuturahastosta Elävä-Kainuu ja Oulujärvi Leaderien kautta, ja mukana ovat nyt kaikki Kainuun kunnat ja Vaala. Projekti jatkuu vuoden 2025 loppuun saakka.






Uuden projektin ensimmäisenä kesänä on pidetty jokaisessa kunnassa CITO-talkoot, joissa on kitketty vieraslajeja vanhoilla ja uusilla kohteilla. Tulokset alkavat näkyä jo siellä missä touhutaan kolmetta kesää putkeen, kuten Sotkamon vanhan ratapohjan uimalaiturin luona, jossa lupiinia ei enää meinannut löytyäkään kaivettavaksi. Jättipalsamia tosin riittää vielä tuleviksikin vuosiksi… mutta ei anneta sen lannistaa. Geokätköilijöiden CITO-tapahtumissa, eli lajin harrastajien yleishyödyllisissä ympäristönhoitotempauksissa, on ollut jälleen hyvä meininki, ja vieraslajit ovat saaneet kyytiä joka kohteella.

Crowdsorsa-sovelluksen kautta tehtävä joukkoistettu vieraslajitorjunta on ollut edelliskesääkin suositumpi ja tehokkaampi, ja sekin kattaa nyt kaikkien yhdeksän kunnan alueet. Torjuntoja oli tehty elokuuhun mennessä 105 000m2, ja kukkivien lupiinien määrä on vähentynyt taajamissa silminnähden. Ahkerimmat torjujat ovat tienanneet sovelluksella tänä kesänä jopa nelinumeroisia summia, ja iloksemme nuorisolaiset ovat olleet ahkerimpana ryhmänä vieraslajeja hävittämässä.

Syksyn aikana toimitetaan vieraspetoloukkuja metsästysseuroille, joilla autetaan mm. vesilintukantojen elpymistä minkin ja supikoiran pyynnin kautta. Lisäksi kannustetaan kylätoimijoita mukaan ensi kesän tempauksiin ja talkoisiin, ja suunnitellaan uusia kokeiluita esimerkiksi vieraskasvijätteen biohiiletyksen ja -kaasutuksen saralla. Syksyllä myös peittelemme pressuilla jättiputkikohteita, joita on jahdattu ja torjuttu kesän ajan koko alueella etenkin uuden jättiputkispesialistimme toimesta. Lähes kaikki Kainuun ja Vaalan tiedossa olevat kohteet on ehditty kertaalleen käymään läpi, ja työ jatkuu heti alkukesästä 2025.

Vieraslajityö jatkuu siis hyvällä sykkeellä, ja toimintaa kehitetään koko ajan. Oikean suuntaista kehitystä on nähtävissä monessa kunnassa kulkiessa, ja positiivinen palaute on antanut puhtia kesän touhuihin! Kaikissa vieraslajiasioissa voi olla yhteyksissä projektiin sosiaalisen median kautta ja puhelimitse. Etenkin yritysten, kylien ja yhteisöjen ensi kesän talkooideoinnissa autan mielelläni. Puheluistanne on myöskin saatu monta hyvää ideaa toteutukseen asti. Kiitokset tästä kesästä, ja isketään kädet multaan heti ensi keväänä!



Terveisin
Ville Juntunen, projektipäällikkö – Vieraslajit Veks

vieraslajitveks.fi

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti