tiistai 10. toukokuuta 2022

Hallinnon esittelyt ja haastattelut: Ritva Tolonen

Esittelemme ja haastattelemme Ekokympin hallinnon luottamushenkilöitä ja teemme niistä joko podcastin tai blogikirjoituksen. Kuuden luottamushenkilömme haastattelut ovatkin jo podcastina, ja niitä voit kuunnella täältä.

Kuka on Ritva Tolonen?

Esittelemme tänään täällä blogissamme tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Ritva Tolosen. Ritva on eläkeläinen Paltamon kunnasta, ja syntyjään hän on Rovaniemeltä. "Puolisoni on peruspaltamolainen. Minulla on kolme lasta ja viisi lastenlasta. He asustelevat Oulun seudulla", kertoo Ritva. Työhistoriaa hänelle on kertynyt Paltamon kunnan pääkirjanpitäjänä lähes 30 vuotta.

Ritva on tutustunut Ekokympin toimintaan jo työnsä kautta, koska Kainuun kunnathan omistavat Ekokympin. Luottamushenkilönä Ritvan tavoitteena on katsoa Ekokympin toiminnan kehittämistä lakien ja säännösten puitteissa turhia kustannuksia välttämällä ja tasapuolisesti kaikkia alueen kuntia huomioiden.  
 

Ekokympin talousluvuista ja ympäristöpolitiikasta

Kysyimme Ritvalta, vastaavatko Ekokympin talousluvut hänen mielestään toiminnan sisältöä. 
"Paltamon kunnan konsernikirjanpitäjänä jouduin tutustumaan Ekokympin talouslukuihin jo työni puolesta. Kunta on noin viiden prosentin osuudella osakkaana. Nyt uutena toiminnantarkastajana olen saanut tutustua tarkemmin sen noudattamaan toimintaan, ja totean että se näyttää tehokkaalta ja tasapuoliselta kuntia kohtaan", Ritva kuvailee.

Kysyimme myös, mitä mieltä hän on nykyisestä ympäristöpolitiikasta ja millä tavalla Ekokymppi hoitaa oman osansa siinä. "Valtakunnan tasolla ympäristöpolitiikka ja määräykset on laadittu suuria asutuskeskuksia silmällä pitäen. Säännökset tulevat EU:sta. Ne ovat useasti kalliita noudattaa harvaanasutuilla seuduilla. Ekokymppi on mielestäni ainakin hyvin vastannut kierrätyksen kehittämiseen", hän toteaa.
 

Lajittelu ja kierrätys omassa arjessa

Ritva asuu omakotitalossa kunnan lievealueella. Hän kertoo lajitelleensa ja kompostoineensa koko täällä asumisensa ajan. "Maitopurkit ja muovi on meillä se suurin jätteen kerryttäjä. Muovit kerätään mustaan jätesäkkiin ja maitopurkit polttoon. Jätteet kerätään talvisin peräkärryyn ja viedään pari kertaa vuodessa lajitteluasemalle. Lehdet, lasit, kartongit ja pienet metallit kulkevat kauppareissulla Rinki-ekopisteelle samoin paristot ja rikkinäiset lamput", Ritva kertoo.
 

Paras asia Ekokympin jätehuollossa?

"Ekokymppi antaa kaikille kuntien asukkaille mahdollisuuden toimia vastuullisesti ympäristön ja viihtyisyyden hyväksi", vastaa Ritva viimeiseen kysymykseemme. 

Kiitokset haastattelusta Ritvalle 🙏

@ Sari Komulainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti