maanantai 30. maaliskuuta 2020

Koronan kurimuksessa



No wuh,huh! Nyt meni kaikkien elämä mullin mallin, kun maailmalta levinnyt koronavirus lamaannutti koko Suomen!

Kainuu oli viimeisin koronaton maakunta, mutta oli vain ajan kysymys, koska virus rantautuisi meillekin. Ennustus ei ollut puolankalaista pessimismiä, vaan ihan perikainuulaista realismia! Ja viime viikonloppuna korona oli totta, täälläkin.

Mutta NYT tärkeintä on noudattaa viranomaisten antamia ohjeita, jotta riskit minimoidaan ja viruksen leviäminen estetään. Muistathan, että meistä jokainen voi omilla teoillaan ja asenteillaan vaikuttaa asiaan.

Koronan saaminen jätteiden kautta on epätodennäköistä, mutta seuraavia lajitteluohjeita kannattaa kaikkien noudattaa:

· Lajittele nenäliinat ja lautasliinat sekajätteisiin, EI BIOJÄTTEISIIN.

· Sairastuneiden jätteet on kerättävä omaan roskakoriin, joka on päällystetty pussilla. Täyttynyt roskapussi suljetaan tiiviisti ja viedään sekajäteastiaan. Sairastuneiden roskakorit on tyhjennettävä päivittäin.

· Sulje roskapussit hyvin joko ristiin sitomalla tai teippaamalla ennen niiden viemistä sekajäteastiaan.

· Mikäli jäteastian tyhjennyksissä tulee katkoksia, pakkaa jätteet tiiviisti ja säilö ne tilaan, jossa niistä ei ole haittaa terveydelle ja jossa haittaeläimet eivät pääse levittämään jätteitä.

Ekokympin toimisto on toistaiseksi suljettu, mutta asiakkaita palvellaan etänä seuraavasti:

· Sähköpostitse: laskutus@ekokymppi.fi

· Puhelimitse: vaihde 08 636611, laskutusasiat 08 636616

· Nettisivun chat-kanavalla: www.ekokymppi.fi

Myös henkilökohtaiset puhelinyhteydet toimivat normaalisti. Lajitteluasemat ja Majasaaren jätekeskus palvelevat  muutoin normaalisti, mutta toiveena on, että turhaa asiointia vältettäisiin. Lisäksi lajitteluasemille otetaan vain kaksi asiakasta kerrallaan. Ja tietty muistakaamme ne turvaetäisyydet ja käsien desinfioinnit.



Muutos ja hiljaisuus pysähdyttävät miettimään
Toimistossamme on tällä hetkellä niin hiljaista, että voi melkeinpä kuulla matokompostorin asukkaiden mutustelevan eväitään… Hiljaisuus tekee välillä hyvää itse kullekin. Nyt jos koskaan on hyvä hetki miettiä vaikkapa sitä, ottaisimmeko uuden, kestävämmän suunnan kulutustottumuksillemme, kun tämä epidemia rajoituksineen joskus laantuu. Tällä hetkellä, kun kuluttaminen ja ostaminen on vähentynyt merkittävästi, ja siitä on tehty hankalampaa valtiovallankin toimesta, voisiko se toimia uutena normaalina, voisiko vähemmän olla sittenkin enemmän? Luonto ainakin kiittää, se saa hetken hengähtää ja toivon mukaan vähän toipuakin kaikesta ylikulutuksen aiheuttamasta kuormituksesta. Mutta pysyvämpien tulosten aikaansaamiseksi muutoksen tulisi olla jatkuvaa. Eli otetaan opiksemme tästä ja lajitellaan jätteemme entistä paremmin, sillä Suomi sijoittuu Euroopan maista vasta keskikastiin, mitä tulee jätteiden kierrätysasteeseen. 
Kärkisijaa ja koronatonta kesää kohti!

@lajittelukoira

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti