torstai 12. toukokuuta 2016

Bokashin lyhyt oppimäärä






Bokashi-kompostoinnilla saat nopeasti ja helposti ja hajuttomasti kodin biojätteistä multaa. Biojäte kannattaa pilkkoa jonkin verran pienemmäksi. Biojäte kerätään päivittäin bo­kashiämpäriin ja se on hyvä samalla tiivistää lastalla. Ämpärit voi tilata netistä (2 kpl + bokashirouhe + lasta + astia nesteelle, mitta rouheelle ja ohjeet yht. noin 100 €) tai ämpärit voi tehdä myös itse.


Päälle lisätään oikean mikrobikannan sisältävää bokashirouhetta (saa tilattua myös erikseen netistä, riittoi­saa). Sen jälkeen kansi laitetaan kiinni. Se on tiivis, jolloin hajuja ei tule. Hajuja voi tuottaa rouhe, jota onkin pidettävä valolta suojattuna, hyvin suljetussa pussissa. Ämpäriä pidetään sisätiloissa, se mah­tuu pieneen tilaan.

Joka toinen tai kolmas päivä lirutetaan ämpäristä neste pois.


Kun ämpäri on täysi, se jätetään kahdeksi viikoksi fermentoitumaan (maitohappokäyminen, hapatta­minen). Varmista, että kansi on tiiviisti kiinni. Biojäte ei mätäne, eikä tuota hiilidioksidia. Maitohap­pokäyminen on anaerobista eli se voi tapahtua hapettomissa oloissa. Maitohappokäymistä hyödynne­tään elintarviketeollisuudessa, kun maitohappobakteereiden avulla valmistetaan juustoa, jogurttia ja hapatettuja vihanneksia, esimerkiksi venäläisiä suolakurkkuja tai hapankaalia.

Muista kuitenkin nesteen poistaminen myös fermentoitumisen aikana.

Kun toinen ämpäri jää fermentoitumaan, otetaan toinen ämpäri käyttöön.

Fermentoitumisen jälkeen hapatettu biojäte (bokashi) sekoitetaan multaan kaivamalla se suoraan maahan. Päälle pitää laittaa kuitenkin kerros multaa. Talvella bokashista voidaan tehdä multaa sisä­tiloissa saavissa tai ämpärissä samalla periaatteella.

Noin kahdessa viikossa (lämpötilasta riippuen) bokashi on muuttunut mullaksi. Bokashimulta on pH-arvoltaan neutraalia. Bokashimulta on vahvaa ravinnetta, pieni määrä riittää vauhdittamaan kasvua. Bokashinestettä voi käyttää myös ravinteena, mutta tosi varovasti, 1 mitta bokashinestettä : 100 mit­taa vettä (1 : 100).


BOKASHIÄMPÄRIT ITSE TEHTYNÄ

Yksi bokashiämpäri tehdään kahdesta tavallisesta ämpäristä. Yksi bokashiämpäri käsittää siis kaksi sisäkkäistä tavallista ämpäriä. Sisemmässä on pohjassa reikiä, ulommassa on hana. Päällimmäisessä ämpärissä pitää olla tiivis kansi.

On hyvä tehdä heti ainakin kaksi bokashia, koska toinen jätetään täyttymisen jälkeen happamoitu­maan. Toista bokashiämpäriä voidaan alkaa täyttää heti.

Poraa hanaa varten sopiva reikä, liimaa se ämpärinsisäpuolelta epoksiliimalla. Ulkopuolelta voit viimeistellä liitoksen sikafleksillä. Liitoksesta pitää tulla tiivis.

Sisemmän ämpärin pohjaan porataan reikiä. Tämän ämpärin ympärille kietaistaan pari kierrosta elmukelmua, jotta ämpärit menevät tiiviisti yhteen.

Bokashiämpäreitä on hyvä tehdä ainakin kaksi.


Lisätietoja: 
www.facebook.com/groups/827830627253608/?fref=ts
http://puutarhakaaos.blogspot.fi/2013/08/bokashi.html
http://takalaiska.blogspot.fi/p/bokashi.html
www.facebook.com/Bokashi-Keittiökomposti-1075398379152422/?hc_location=ufi
http://vendodo.blogspot.fi/2015/07/bokashi.html


@Anu K.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti