Pohjolan kevät, tuo kiihkeä vuodenaika, jolloin luonto herää hetkessä horroksestaan vain valmistautuakseen seuraavaan pitkään talveen. Kesän aikana tankatun ravinnon voimalla lisäännytään, ja talven tullen levätään. Karussa pohjolassa jokaisella elävällä olennolla on oma tilansa, paikkansa ja aikansa. Jokainen kukka tarvitsee omanlaisensa pörriäisen, ja päinvastoin. Kesän työ tuottaa hedelmiä, jotka myöskin siirtyvät syssymmällä osaksi ravintoketjua. Ekosysteemin ehdottomalla huipulla puuhasteleva ihmisotuskin kerää pakastimeensa luonnon antimia talvesta selvitäkseen, joten ihmisen vastuulle lankeaa lopulta myös luonnon monimuotoisuuden vaaliminen.
Eräs vakavimmista uhkista planeettamme luonnon monimuotoisuudelle ovat ihmisten mukana merten ja vuorten ylitse kulkeutuvat vieraslajit. Luontaisen kilpailun puuttuessa tulokkaat jyräävät kotoperäisiä lajeja tieltään ja vaikuttavat näin haitallisesti ekosysteemiin aina ravintoketjun huipulle asti. Vieraskasvien aiheuttamaan uhkaan on kiinnitetty viime vuosina lisääntyvissä määrin huomiota ja resursseja, ja sitä varten perustettiin myös Kainuun ja Ekokympin vieraslajiprojekti Vieraslajit Veks.
Projektin tärkeimmät kohdelajit ovat komealupiini, jättipalsami, jättiputki ja kurtturuusu. Vieraslajien kohdalla ennaltaehkäisy huomattavasti helpompaa ja edullisempaa, kuin haittojen korjaaminen myöhemmin.
Komealupiini
Lainsäädännön tulkinnan mukaisena vähimmäisvaatimuksena torjuntatoimille voidaan pitää tehokasta leviämisen ehkäisyä, mikä tarkoittaa esimerkiksi lupiinin kukkien poistamista hallinnoimaltaan alueelta aina ennen siemenen kypsymistä. Kasvukauden alkaessa onkin hyvä alkaa silmäilemään lähiympäristönsä vieraslajitilannetta ja tutkailemaan sopivia keinoja niiden torjumiseksi.
Kookkaan juurakkonsa avulla talvehtiva komealupiini puskee pintaan heti sulavan lumipeitteen reunoilta, ja nämä voimakkaimmat yksilöt kannattaakin kaivaa juurineen ylös heti keväällä. Lupiini leviää tehokkaasti siemenestä, ja siemenpankki säilyy maaperässä jopa kymmeniä vuosia. Lupiini myös rehevöittää kasvualustaansa sitomalla juurinystyröillään ilmakehän typpeä maaperään, mikä tekee sen alkuperäisille lajeille elinkelvottomaksi. Lupiinin ikävin ominaisuus onkin se, että uudelle alueelle asetuttuaan sen hävittämisestä tulee yhä vaikeampaa. Uudet esiintymät täytyykin torjua heti havaittaessa. Sinnikkäällä torjunnalla ja erilaisia menetelmiä yhdistelemällä leviäminen saadaan kuitenkin pysäytettyä, ja kasvustoja hävitettyä kokonaan yksi kerrallaan.
Tienvarsiniittojen aikataulut turhauttavat ymmärrettävästikin lupiinin kanssa kamppailevia, ja siksi kannattaa hoitaa myös oman pihatiensä liittymä kuntoon aina ennen siemenen kehittymistä. Hyvässä hengessä käydyt keskustelut naapureiden kanssa ehkäisevät myös torjumatta jääneen lupiinikasvuston leviämistä yhä uudelleen tontilta toiselle. Vieraslajien torjunta onkin yhteinen juttu, jossa pienetkin teot ratkaisevat, ja esimerkissä on voimaa. Torjuntoihin tarvitaan aina maanomistajan lupa, joten naapurin tontille ei voi mennä kaivelemaan edes pimeyden turvin, vaikka siellä laiton vieraslajien suojelualue olisikin!
Jättipalsami
![]() |
Yksivuotinen jättipalsami kukkii kesän ehtoopuolella aina loppusyksyyn asti. |
Jättipalsamin kitkentä tulee aloittaa ennen poksahtavan siemenkodan kypsymistä, sillä sen sinkoamat lukuisat siemenet voivat kulkeutua uusillekin kasvupaikoille kengissä ja vaatteissa. Tiheät kasvustot tukahduttavat alkuperäislajiston tieltään, ja heikkojen juurten aiheuttama maaperän eroosio voi jopa pilata taimenen kutujokia. Helposti maasta kitkemällä irtoava jättipalsami on palkitseva torjuttava, sillä sen siemenpankki säilyy maaperässä vain pari-kolme vuotta. Aluetta täytyy kuitenkin tarkkailla senkin jälkeen, sillä kymmensenttinenkin kasvi voi muodostaa siemeniä aluskasvillisuuteen piiloutuneena. Laajoja kasvustoja voi kitkemisen sijasta myös niittää viikatteella tai siimaleikkurilta mahdollisimman läheltä maanpintaa, mutta katkaistusta tyvestä versoaa helposti uusia varsia.
Jättiputki
Alkukesästä pienet jättiputken lehtiversot voi kiskoa maasta hyvillä hansikkailla. Suuremmista kasveista katkaistaan maavarsi n. 20cm syvyydeltä. Tärkeintä jättiputken kohdalla on poistaa kukinto ja sulkea se tiiviisti kaksinkertaiseen jätesäkkiin, jonka voi toimittaa maksutta Ekokympin lajitteluasemille aukioloaikoina. Esiintymistä kannattaa aina ilmoittaa Vieraslajit Veks! -projektille, jolta saa myös torjunta-apua. Jättiputken kartoitus laji.fi -kartalle esimerkiksi iNaturalist-sovelluksella on erittäin tärkeää torjuntatyötä, sillä pitkän aikavälin tavoite on hävittää jättiputki Kainuusta kokonaan!
Kurtturuusu
![]() |
Kurtturuusu aiheuttaa ongelmia etenkin rannikoilla ja saaristossa, jonne siemenet leviävät lintujen jätöksien mukana kaukaa sisämaasta asti. |
Kurtturuusun hiekkarannoille ja saaristoon muodostamien läpitunkemattomien kasvustojen poistaminen on erittäin työlästä. Siksi kasvi on määritelty haitalliseksi ja hävitettäväksi koko Suomessa. Kurtturuusun tunnistaminen voi olla aluksi hankalaa, ja tuntomerkit kannattaakin tarkastaa rauhassa vieraslajit.fi -sivustolta. Tavallisimpia tuntomerkkejä ovat litteät, naurismaiset kiulukat, sekä karvaiset ja kurttuiset lehdet. Juuria sisältävää maa-ainesta ei pidä siirrellä tarpeettomasti, sillä pienikin juurenpätkä voi synnyttää uuden kasvuston. Kiulukoiden poistaminen ehkäisee siemenestä leviämistä.
Tarkemmat tunnistus- ja torjuntaohjeet: www.vieraslajit.fi
Vieraslajit kartalla: www.laji.fi
iNaturalist mobiilisovellus: https://inaturalist.laji.fi/ Ohjeet iNaturalistin käyttöön vieraslajien torjunnassa esim. hakusanoilla: iNaturalist vieraslajityössä
Ekokymppi ottaa vieraslajijätteen vastaan maksutta kaikilla lajitteluasemilla ja Majasaaressa
-Lisääntymiskyvytön ”vihreä kasvijäte” voidaan tuoda lajitteluaseman ja Risu-Mattilan puutarhajätteen sijoituspaikan vierestä löytyvälle vieraslajipaikalle ympäri vuorokauden.
-Lisääntymiskykyinen kasvijäte tuodaan huolellisesti säkitettynä lajitteluaseman porttien sisäpuolelle tai Majasaaren jätekeskukseen aukioloaikoina. Projektikunnissa eli Kajaanissa, Kuhmossa, Suomussalmella, Sotkamossa sekä Paltamossa on jaossa oransseja jätesäkkejä, jotka toimivat vieraskasvijätteen tunnusvärinä lajittelussa.
Kuljetettavan ja käsiteltävän kasvijätteen määrää pyritään valtakunnallisesti vähentämään samalla kun torjuntojen määrä lisääntyy. Miten tämä onnistuu?
Vieraslajien torjunnassa noudatetaan kasvukauden mukaisia menetelmiä, sekä lajinmukaista varovaisuutta leviämiskykyisten kasvinosien käsittelyssä. Nyrkkisääntönä on, että vihreät kasvinosat sisältävät lähinnä vettä, joten ne voidaan käsitellä torjuntapaikalla esim. läjittämällä tai kompostoimalla.
Jättipalsamin kukkimattoman torjuntajätteen voi läjittää tai kevytkompostoida paikan päällä tai jopa jättää niille sijoilleen. Kitkettyjen varsien tyvet tulee kuitenkin talloa murskaksi, sillä ne juurtuvat helposti uudelleen. Kevytkompostikehikon alle tulee jättää maavaraa, tai juurtumista estävää materiaalia.
Lupiinin niittojäte täytyy läjittää, jottei maaperä rehevöidy typpipitoisesta torjuntajätteestä. Lupiinin siemenvaihetta lähestyvät kukinnot tulee säkittää ja toimittaa lajitteluasemalle, tai hävittää muuten asianmukaisesti. Ylös kaivetut juurakot voi kääntää ylösalaisin kuivamaan auringossa, tarvittaessa vaikka pressun tai asfaltin päällä.
Leviämiskykyisen kasvijätteen voi mädättää mustassa jätesäkissä parin-kolmen kesän ajan, jolloin siemenetkin ehtivät todennäköisesti menettää elinvoimansa. Tavallisen kotikompostin lämpötila ei riitä tuhoamaan lupiinin siemeniä tai kurtturuusun juurakoita. Pieniä määriä esim. lupiinin kukintoja voi laittaa myös sekajäteastiaan, huolellisesti kaksin-kolminkertaiseen pussiin pakattuna. Jättiputken kukinnot tulisi aina säkittää huolella ja tiukasti, ja toimittaa lajitteluasemalle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti