torstai 18. helmikuuta 2021

Vaihtoehdot biojätteen lajittelulle kotona

1. Biojäteastiat ja niiden tyhjennysvälit

Kiinteistöllä tulee olla biojäteastia erilliskeräystä varten, ellei siellä ole omaa kompostoria. Biojäteastioiden koot vaihtelevat kiinteistön asukasmäärän mukaan. Astian voi hankkia itse tai jätteenkuljetusyrityksen kautta. Bioastian tyhjennysväli yli kolmen huoneiston kiinteistöillä on yksi viikko kesäaikaan ja enintään neljä viikkoa talvikuukausina (lokakuun alusta huhtikuun loppuun). Pienemmillä kiinteistöillä tyhjennysväli voi olla kesäisin kaksi viikkoa ja talvisin korkeintaan neljä viikkoa. Bioastian suojana on hyvä käyttää muovisäkkiä, muutoin astia likaantuu nopeasti. Pakkaa biojätteet paperipussiin tai läpinäkyvään muovipussiin ja vie ne siinä pihan keräysastiaan.

Tee itse biojätepussi:



 

2. Kompostointi

Kotikompostointi on vaihtoehto biojätteen erilliskeräykselle. Se soveltuu lähinnä pienille kiinteistöille kuten omakotitaloille ja kesämökeille. Haja-asutusalueella se on usein ainoa vaihtoehto. Elintarvikejätteen kompostointiin sopii eristetty lämpökompostori. Kompostointi vaatii jonkin verran huolenpitoa, mutta tuloksena saa hyvää multaa. Talvella lämpökompostori usein jäätyy, mutta sitä voi silti täyttää. Ongelma tulee eteen siinä vaiheessa, kun jäätynyt kompostori on täysi ja kevääseen on vielä aikaa. Tällöin pihakompostorin kaverina voi käyttää sisätilojen bokashi- tai matokompostoria. On myös mahdollista tehdä sopimus biojätteen erilliskeräyksestä talvikuukausiksi jätehuoltoyrityksen kanssa. Kun kompostori keväällä herää eloon, voi jätehuoltoyritykselle ilmoittaa keräyksen lopettamisesta.

Kompostoreja on hyvä olla kaksi, toinen jälkikypsytystä varten ja toinen varsinaiseen kompostointiin.

Bokashi-kompostointia voi harrastaa ympäri vuoden, mutta sitä voi käyttää myös sen aikaa, kun lämpökompostori on jäässä. Bokashi-kompostointi tapahtuu sisätiloissa. Toinen sisäkompostori on matokompostori. Sinne voi laittaa hedelmien kuoria, vihannesten kuoria, märkää talouspaperia ja ruuan tähteitä (ei mielellään lihaa ja kalaa). Madot ovat tunkiolieroja ja ne syövät oman painonsa verran biojätettä päivässä.



"Mikä potusta ei mene muussiin, voi laittaa mökillä huussiin."




Lisätietoa kompostoinnista Ekokympin nettisivulta www.ekokymppi.fi > Tietopankki > Kompostointi. Ekokympistä voi myös tilata kompostointineuvontaa, info@ekokymppi.fi.


3. Kimppa-astia tai kimppakompostori

Edullisin ja ekologisin vaihtoehto biojätteen keräykselle on kompostoida kimpassa naapurin kanssa tai laittaa yhteinen biojäteastia. Kimpan perustamisesta on ilmoitettava Ekokympille.


@Sari Koo


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti