tiistai 13. lokakuuta 2020

Matokompostori-kurssi

Tervetuloa Kurren matokompostori-kurssille!


Katso video matokompostorin perustamisesta!


Matokompostori on pienikokoinen sisätilojen kompostori, jossa tunkiolierot ovat tärkeimpiä hajottajaeliöitä. Sinne voi laittaa hedelmien ja vihannesten kuoria, märkää talouspaperia ja ruuan tähteitä. 


Tee itse matokompostori
Matokompostorin voit tehdä vaikkapa kannelliseen muovilaatikkoon (kannessa reikiä). Paras tulee kuitenkin kahdesta ämpäristä. Tee reikä sisemmän ämpärin pohjaan, jotta neste pääsee kompostorista pois. Asenna ulompaan ämpäriin hana tai poista neste tyhjentämällä ulompi ämpäri muutaman kerran viikossa.Laita sisempään ämpäriin reikien päälle sanomalehtiarkki, jotta lierot eivät putoa alempaan kerrokseen. Lopuksi tarvitaan kansi, jossa on ilmareikiä.


Matokompostorin voi tehdä vaikkapa muoviseen laatikkoon. Silppua valmiiksi munakennoja ja sanomalehtiä, jotka laitetaan laatikon pohjalle.




Aloita kompostointi
Laita pohjalle noin viiden sentin paksuinen kerros silputtuja munakennoja tai olkia, sanomalehtisilppua, oksahaketta tai hieman maatuneita puiden lehtiä. Sekaan voi laittaa myös hiukan hiekkaa tai savea. Kostuta seos. Laita lierot kompostoriin (mukana kompostimultaa) ja laita kansi, jossa on reikiä.


Kostuta silppu



Päälle voi ripotella myös kompostikuiviketta.




Peitä talouspaperilla ja kostuta myös se. Sumutinpullo on kätevä kostutuksessa.


Sitten vielä päälle vanhaa kompostia, jota Kurre on tuonut kurssille maitopurkissa.



Tadaa, siellä niitä vanhan kompostin lieroja jo näkyykin!



Ruoki matoja pieneksi pilkotulla ruokajätteellä, vihannesten ja hedelmien kuorilla, kahvinpuruilla suodatinpussien kera ja märällä paperilla. Liha- ja maitotuotteet saattavat alkaa haisemaan, joten niitä ei kannata madoille antaa, eikä myöskään sipulia. Peitä ruoka esimerkiksi säkkikankaalla, mikä voi estää syyskesällä pikkukärpästen lisääntymisen. Tunkioliero voi syödä jopa oman painonsa verran päivässä, ja lierot lisääntyvät hyvissä olosuhteissa nopeasti. Jos matokompostori haisee, syynä on yleensä liikaruokinta, nesteen kertyminen tai väärä ruoka. 


Ruoki matoja pieneksi pilkotulla biojätteellä.


Ruokkimisen jälkeen on hyvä laittaa peitto päälle, kuten talouspaperi. Sitä voi tarvittaessa kostuttaa. Jos kompostimassa on hyvin märänoloista, silloin ei toki kostutusta tarvitse.


Ravinteikas kompostimulta talteen
Ota kansi pois, jolloin madot lähtevät kompostorin pohjaa ja pimeyttä kohti. Ota pintakerros talteen ja käytä se muuhun multaan sekoitettuna esimerkiksi huonekasveille. Myös kompostorista saatava neste on laimennettuna hyvää lannoitetta.





Lieroja saa Ekokympistä, jos haluat perustaa oman matokompostorin! Ei maksa mitään.



Tunkioliero, Eisenia Fetida
Tunkioliero eroaa kastemadosta siinä, että se viihtyy kosteissa ja lämpimissä paikoissa. Tämä valonarka liero on pienehkö (0-55 mm), väriltään tumman- tai violetin-punainen, raidallinen ja se hengittää ihon kautta. Tunkioliero on tärkeä eloperäisen jätteen hajottaja ja humusaineen tuottaja. (Lähde: Wikipedia)


@ Sari K, Anu K ja Kurre K

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti