Ylimpänä ja parhaimpana on jätteen välttäminen ja vähentäminen, seuraavana uudelleenkäyttö, sitten kierrätys ja energiana hyödyntäminen tai muu hyödyntäminen ja viimeisenä loppusijoitus. Loppusijoitus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jäte menee kaatopaikalle.
Jätteen välttäminen ja vähentäminen
Kaikki lähtee kestävästä kulutuksesta. Kulutuksesta seuraa aina jätettä ja siksi omia valintoja on syytä pohtia tarkoin. Jätteen vähentämistä helpottavat erilaiset kestävät vaihtoehdot.
Kestonenäliinat, kestävät aterimet, juomapullo ja kestokassi korvaavat kertakäyttöiset esineet, joista tulisi jätettä heti käytön jälkeen. |
Uudelleenkäyttö
Uudelleenkäytöllä tarkoitetaan tavaran käyttämistä samaan tai muuhun tarkoitukseen kuin alkuperäisesti. Uudelleenkäyttöä on esimerkiksi hyväkuntoisten vaatteiden ja tekstiilien vieminen UFF-keräykseen tai niiden myyminen kirpparilla. Myös tavaroiden ostaminen on uudelleenkäyttöä.
Toisen jäte on toisen aarre. |
Kierrätys
Kierrätyksellä tarkoitetaan prosessia, jossa jätteestä tehdään uusia tuotteita. Kierrätyksen avulla käytetystä materiaalista saadaan valmistettua uutta, ja näin säästetään luonnonvaroja ja vähennetään energian käyttöä. Jotta kierrätys onnistuu, on kotitaloudesssa lajiteltava jätteet oikealla tavalla.Lajittele erikseen muovipakkaukset, kartongit, metallit, lasi ja paperi. |
Energiana hyödyntäminen tai muu hyödyntäminen
Kierrätyksen jälkeen hierarkiassa tulee jätteen hyödyntäminen esim. energiana. Kodeissa tämä tarkoittaa sitä, että jäte laitetaan "sekajäte energiaksi"-roskikseen. Sekajätettä syntyy melko vähän, jos jätteet on lajiteltu oikein. Sekajäte hyödynnetään energiantuotannossa Leppävirralla Riikinvoiman ekovoimalassa. Jätteestä saadaan sähköä ja lämpöenergiaa. Yhdellä roskapussilla voi esimerkiksi paistaa pellillisen mokkapaloja tai käydä seitsemän minuuttia suihkussa.
Sekajätteeseen kuuluvat muun muassa hehkulamput, vaipat, hammasharjat, muoviastiat, vanhat lelut, pöly sekä likaiset muovi- ja kartonkipakkaukset. |
Loppusijoitus
Viimeisenä vasta tulee kaatopaikalle sijoitus tai jokin muu loppusijoitus. Se jo kertookin siitä, että kaatopaikalla on melko erinäköistä kuin muutama vuosi sitten. Nykyisin kaatopaikalle saa laittaa vain sellaista jätettä, josta ei aiheudu ilmastolle haitallisia päästöjä. Näitä jätteitä ovat esimerkiksi eristevillat, tuhka ja mineraaliainekset.
Ekokymppi ylläpitää hehtaarin kokoista kaatopaikkaa Kajaanissa Majasaaren jätekeskuksessa. |
Hauh! Minä pidän tästä jätehierarkian järjestyksestä ja koitan itsekin omistajieni ja työkaverieni kanssa pitää järjestystä yllä.
Hyvää ja vähäjätteistä marraskuuta, tavataan taas joulukuussa!
@Lajittelukoira
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti